Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w gruncie rzeczy dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyśmienita oraz sycąca.